Hosting Nedir ve Hosting Çeşitleri Nelerdir?


Hosting Nedir ve Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting Nedir ve Hosting Çeşitleri


Hosting nedir ve çeşitleri nelerdir, öncelikle hosting nedir kısaca bilgi vereyim. Web sitelerin tüm dosyalarının barındığı alana hosting denilmektedir.

Dosya, tema, fotoğraf, eklenti, video ve müzik gibi vb. birçok içeriklerin yer aldığı alandır. İki çeşit hosting çeşiti vardır.

1 - Linux Hosting

Linux Hosting çeşiti PHP siteler içindir. Linux işletim sistemi alt yapısında oluşturulan sitelerin barındırma sistemidir.

Linux hosting PHP desteği sunmaktadır. Bu nedenle Joomla, Wordpress ve Drupal gibi sistemler ile  performanslı çalışmaktadır. 

Ayrıca Java, Mysql, Oracle, MySQL, Javascript, Postgresql ve HTML gibi ve benzeri veritabanları ile iletişime geçebilmektedir.

2 - Windows Hosting

Windows Hosting çeşiti ASP.Net siteler içindir. Windows işletim sistemi olan sunucularda barınmaktadır.

HTML, Javascript, Java, PHP, Flash ve CouldFusion çalıştırır. Ayrıca MS Access MsSQL veritabanları ile de uyumlu olarak çalışıyor.

Joomla, WordPress ve Drupal gibi sistemler için bu hosting çeşiti uygun değildir. Sebebi ise yönetim sistemindeki izinlerin karmaşıklık oluşturmasıdır. 

PHP tabanlı siteler için Linux işletim sistemi olan hosting en uygun olanıdır. PHP tabanlı siteler Linux hosting çeşitini seçmelidirler.

Domain (alanadı) hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki tavsiye yazıma bakabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Domain Nedir Ve Uzantıları Nelerdir | Ülke Uzantıları Nelerdir?

Hosting Nedir ve Hosting Çeşitleri Nelerdir | Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting alacağınız firmanın yer sağlayıcı belgesi olup olmadığına dikkat edin.

Şahıs olarak açılan ve evden hizmet veren firmalardan barınma alanı almamanızı öneririm. Aksi takdirde yarı yolda kalırsınız. 

Hizmet ofisi olan ve 24 saat hizmet veren firmaları seçin. 

Açık adresi, telefonları ve bütün bilgileri gizlemeden açık sunan firmalarla çalışmaya özen gösterin.

Hosting almadan önce firma hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.

Günün her vakti size dönüş yapıp yapmayacaklarını sorun.

Güvenilir firmalar hakkında form sitelerinden bilgi edinin.

Hedef  kitlenize göre hosting almalısınız. Çünkü sitenizin hızlı olması açısından hedef ülke Lokasyonlu hosting almalısınız. 

Hosting almadan dikkat etmeniz gereken bazı hususları aktardık şimdi bundan sonrası size kalmıştır.

NOT: Türkiye lokasyonlu hosting firmalar için aşağıdaki yazıma bakarak en iyiler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Tavsiye Yazı: 

1 - Paylaşımlı Hosting Nedir?

Sistemdeki tüm kaynağın bölünüp diğer kullanıcılara dağıtılmasına paylaşımlı hosting denir. İçerik üretmeyecek siteler yani küçük siteler içindir. Diğer siteler için kesinlikle uygun değildir.

Çünkü kuracağınız site bir projeye sahip ise ve sitenizde zamanla dolacaksa alan ve CPU problemi birde ziyaretçilerinizden kaynaklanan trafik problemi gibi sorunlar çıkacaktır. Bu yüzden küçük projeli siteler için ideal bir hostingtir.

2 - Reseller Hosting Nedir?

Alan ve trafik bakımından sıkıntısız, CPU bakımından da limiti olan hosting çeşitidir. Burada da siteniz zamanla dolsa da, alan açısından sıkıntı yaşamazsınız.

Trafik yoğunluğunuz da aynı şekilde sıkıntısız olacaktır. Fakat CPU limitini aşarsanız siteniz askıya alınır. Kuracağınız site, CPU bakımından sıkıntılı olmayacaksa uygun hostingdir diyebiliriz.

3 - VPS (Virtual Private Server) Nedir?

VPS paylaşımlı özel sunucu olan sanal sunuculardır. Ortak disk, ortak işlemci ve ortak ram birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadırlar.

RAM sunucu bütün VPS’lere atanmaktadır. Normal büyüklükte siteler için uygundur. Ücreti de gayet uygundur.

4 - VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

VDS, sunucuda hiçbir bölünme olmaksızın paylaşımlı ayrılmış sunucu hosting, reseller, vps ve vds oluşturmanız içindir. Ücreti ise pahalıdır. Çünkü çok büyük siteler içindir.